Zo gebruik je een weegschaal om drugs af te wegen

Weegschaal-zo-gebruik-je-drugs-afwegen-meten

Een weegschaal is een essentieel stuk gereedschap voor elke psychonaut. Meten is weten. Maar dan moet je wel op de juiste manier je dosis afwegen. 

Op het forum Partyflock staat een bekend tripreport van een persoon die zijn weegschaal per ongeluk verkeerd afleest. In plaats van een stevige dosis van 34 milligram 2C-B, neemt de persoon tien keer zoveel, wat een fatale dosis had kunnen zijn. Gelukkig overleeft de tripper het ongeval.

Goed aflezen

Het is handig om een trucje uit je hoofd te leren voordat je begint met middelen afwegen, zodat je niet per ongeluk tien keer zoveel neemt als je van plan was. Je telt daarvoor gewoon het aantal nullen dat links van het eerste getal staat. 0.1 gram is één nul links van het eerste getal. Als je van rechts naar links leest dan staat er 10. Je bent dus een tiende van een gram aan het wegen (decigram). Dat is evenveel als 100 milligram.

100 milligram

Staan er twee nullen voor het eerste getal: 0.010? Dat kan je van rechts naar links lezen als 100. Je bent dus een honderdste (1/100) van een gram aan het afwegen (centigram). Dat is evenveel als 10 milligram. 

10-milligram-display

10 milligram

Als er drie nullen voor het eerste getal staan: 0.005, dan lees je dat van rechts naar links als 5000. Je bent dan vijf duizendste (5/1000) van een gram aan het afwegen, dus 5 milligram.

5 milligram

Bekijk ook deze omrekentabel:

Tare-knop

Een essentiële functie die elke digitale weegschaal heeft is de ‘tare-knop’, meestal afgekort met ’T’. Met die knop kan je de waarde van de weegschaal terugzetten op 0.

Dat is handig omdat je een middel meestal afweegt in een bakje. Dat is immers makkelijker schoonmaken. Anders zou je je weegschaal kapot kunnen boenen terwijl je restjes poeder probeert weg te poetsen. Maar het bakje weegt ook wat en het zou verwarrend zijn als je dat gewicht steeds zelfstandig van de meting zou moeten aftrekken. Het is handiger als de weegschaal dat automatisch voor je doet.

Zet daarom eerst het lege bakje op de weegplaat. Doe het klepje dicht (als die op je weegschaal zit). Wacht tot het getal op het display niet meer wijzigt. Druk op de tare-knop. Wacht tot het display weer 0.000 of 0.00 aangeeft. Leg nu op de weegschaal wat je zou willen wegen.  

Onzekerheid in meting

Je mag nooit blind op het getal op het display van de weegschaal volledig vertrouwen. Eigenlijk moet je er voor de veiligheid van uitgaan dat het laatste getal op het display van de weegschaal niet klopt.

Milligram

Dus als je een milligramweegschaal hebt (0.001), dan zijn de milligrammen eigenlijk onzeker. Als je display in milligrammen weegt (0.001) dan heb je ±5 milligram afwijking in je meting. Klik op het voorbeeld 1: 

Voorbeeld 1

Centigram

Als je een centigrammenweegschaal (0.01) hebt, dan moet je er eveneens van uitgaan dat het laatste getal op het display niet klopt. Je hebt dus ±50 milligram afwijking in je meting. Klik op Voorbeeld 2:

Voorbeeld 2

Minder dan 20 milligram afwegen

Er bestaan stoffen die zelfs in heel kleine hoeveelheden actief zijn. Een paar voorbeelden van zulke middelen zijn LSD, 2C-P, etizolam, 3-MeO-PCP, a-PVP en fentanyl. Zulke middelen kan je niet met een milligramweegschaal afmeten omdat er een onzekerheid zit in de meting. 

Vanwege de onzekerheid van ±5 milligram moet je er van uitgaan dat je met een milligramweegschaal niet goed doseringen onder de 20 milligram kunt meten. Klik maar op Voorbeeld 3.

Voorbeeld 3

Trilling en tocht

Weegschalen moeten op een stabiele plaats staan om goed te werken. De kleinste trilling kan al de weegplaat laten bewegen, waardoor de meting anders uitvalt. 

Loop daarom nooit langs een weegschaal waarop je aan het wegen zit. Zorg er ook voor dat geen andere mensen langslopen. Zit niet met je been te trillen, want de tafel en de weegschaal trillen mee. 

Muziek veroorzaakt trillingen (in de lucht). Zeker wanneer je met een milligramweegschaal aan het wegen bent is het dus verstandig om muziek uit te zetten. 

Zelfs tocht kan minieme drukverschillen in de lucht veroorzaken die de meting van je weegschaal beïnvloeden. Daarom hebben milligramweegschalen altijd een klepje waarmee je de weegplaat kunt afsluiten. Sluit het klepje dan ook altijd tijdens een meting en blijf stil zitten totdat het cijfer op het display niet meer veranderd. 

Waterpas

Als je weegschaal niet volledig recht staat, dan drukt één kant van de weegplaat harder op de sensor dan de andere kant. Daardoor kan je weegschaal in de war raken en een verkeerde waarde aangeven.

Het is daarom heel belangrijk om de weegschaal altijd waterpas te zetten. Dat gaat het best met een weegschaal waar een waterpas in zit gebouwd. Dat is zo’n glazen rondje met een luchtbel erin. Als de luchtbel precies binnen het rondje valt dan staat de weegschaal volledig vlak. 

IJken en opnieuw meten

Het is nodig om af en toe te controleren of een weegschaal nog wel goed zijn werk doet: dat heet ijken. Door temperatuurverschillen, trillingen en slijtage kunnen (onderdelen van) weegschalen iets anders gaan werken. Aangezien dit best gevoelige apparatuur is, kan een klein verschil in werking al een onbetrouwbare meting veroorzaken.

Bij sommige weegschalen wordt een gewichtje meegeleverd dat bedoeld is om de weegschaal te ijken. Het probleem van de bijgeleverde gewichtjes is alleen dat die gewichtjes ook niet heel precies zijn. Er kan bijvoorbeeld een krasje op het gewicht komen en dan zou die al een paar milligram lichter kunnen zijn.

Misschien is het daarom beter om de weegschaal te ijken met andere (nieuwere) weegschalen. Dat doe je door een standaardgewichtje te pakken en die op beide weegschalen te wegen. Als de weegschalen allebei dezelfde waarde aangeven dan klopt de meting waarschijnlijk nog. Zit er een verschil in de metingen, dan is (een van) de weegschaal niet meer betrouwbaar. 

Sowieso is het een goed idee om een meting altijd twee keer te doen. Als je net een dosis hebt afgewogen, haal dan het bakje van de weegplaat. Wacht tot het display 0.000 aangeeft. Doe dan de meting opnieuw.  

Verschillende soorten weegschalen

Er zijn verschillende soorten weegschalen verkrijgbaar. De meeste weegschalen kosten ergens tussen de 15 – 75 euro. We willen liever geen reclame maken voor bepaalde verkopers of producten, dus we plaatsen geen verwijzingen naar plekken waar je weegschalen kunt kopen.

Let hierop bij het uitkiezen van een weegschaal:

  • Koop bij voorkeur een milligrammenweegschaal (0.001)
  • Kies bij voorkeur voor een weegschaal met een klepje die de weegplaat afsluit
  • Kies voor een weegschaal met waterpas
  • Hoe groter de weegplaat, des te makkelijker de meting gaat
  • Verstelbare pootjes onder de weegschaal helpen het apparaat volledig recht te zetten

Als je een weegschaal hebt gekocht, neem hem dan zo min mogelijk mee en bewaar hem op een plaats met een stabiele temperatuur. 

Geef een reactie