Wat is de cannabinoïde cannabigerol (CBG)?

Steeds meer mensen vragen zich af wat cannabigerol (CBG) is, en belangrijker nog, wat het doet. Wietolie met CBG wordt via (online) winkels verkocht. Maar de werking van de stof blijft grotendeels onbekend. 

In sommige flesjes wietolie zit de vrij onbekende stof cannabigerol. CBG werd al in 1965 ontdekt door twee Israëlische chemici. Sindsdien is er maar mondjesmaat onderzoek gedaan naar praktische toepassingen van de stof. Vrijwel alle aandacht gaat naar de veel bekendere cannabinoïden THC en CBD.

Europese vezelhennep
Op dit moment zijn er geen specifieke rassen die veel CBG in plantenresten achterlaten. Je kan slechts via analyse in het lab erachter komen of bloemen van een specifieke plant cannabigerol bevatten. De stof wordt vooral in Europese vezelhennepplanten gevonden.

Bouwsteen
Alle cannabisplanten produceren CBG. Ze gebruiken het als een soort bouwsteen voor andere werkzame stoffen. Met behulp van wat enzymen wordt cannabigerol eenvoudig omgezet in het eindproduct: THC óf CBD. Eigenlijk is het niet de bedoeling dat cannabigerol achterblijft in de plant. Want het doel was juist om daar THC of CBD van te maken.

Een klein deel van de hennepplanten slaagt er echter niet goed in om alle CBG om te zetten in andere cannabinoïden. Die planten hebben dus vanzelfsprekend geen hoog gehalte aan andere werkzame stoffen. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Misschien is cannabigerol wel interessanter dan de andere stoffen uit cannabis.

Wat doet het?
Als je CBG intikt bij een zoekmachine dan kom je al snel op tientallen websites die allerlei eigenschappen aan de stof toedichten. CBG werkt ontstekingsremmend, anti-bacterieel, pijnstillend, kalmerend, anti-depressief, het zou de groei van tumoren remmen en de symptomen van glaucoom verminderen. Maar voordat je naar de winkel rent om wat CBG te kopen, moet je even verder lezen. Want er is nog het een en ander af te dingen op de claims van enthousiaste websites.

Onderzoek naar cannabigerol staat namelijk nog in de kinderschoenen. Er zijn enkele tientallen veelbelovende dierproeven geweest met CBG. Maar CBG hoeft niet per se hetzelfde te doen met mensen als het met ratten doet. En de stof is nooit op mensen getest.

Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek naar het ontstekingsremmende effect van CBG is inmiddels al wereldberoemd. Italiaanse onderzoekers wezen in het jaar 2013 op de mogelijke heilzame werking op inflammatoire darmziekten. Dat zijn aandoeningen waarbij de darmen constant ontstoken zijn. Het Italiaanse onderzoek wordt door sommigen aangehaald als bewijs voor de medicinale werking van CBG. Maar die mensen hebben het woordje ‘mogelijk’ niet goed gelezen.

Want het enige wat de onderzoekers hebben aangetoond, is dat de darmwand van ratten snel van schade herstelt dankzij CBG. Tijdens het onderzoek werd een gifstof in de darmen van ratten gespoten om zo inflammatoire darmziekten na te bootsen. Ratten die daarna CBG kregen, herstelden sneller dan ratten die niks kregen. Maar dat hoeft dus niet te betekenen dat we een nieuw medicijn tegen ontstekingen hebben ontdekt.

Anti-depressief
Cannabigerol zou bovendien depressies genezen. Die claim moet per direct naar de prullenbak verwezen worden. De Universiteit van Aberdeen heeft één onderzoek gedaan naar het effect van CBG op bepaalde receptoren in het brein. Daaruit blijkt dat de stof een licht psychoactieve werking heeft. Waarschijnlijk vermindert CBG negatieve bijwerkingen van cannabis. Maar hoe de stof dat doet is niet bekend. Terwijl de enthousiastelingen hetzelfde onderzoek gebruikt om te ‘bewijzen’ dat wiet echt tegen depressie kan helpen.

Toepassing bij mensen
Onthoud: cannabigerol is nooit op mensen getest. Daardoor kan niemand met zekerheid zeggen dat het werkt tegen een bepaalde kwaal, ziekte of aandoening. Er zijn wel wat aanwijzingen voor medicinale eigenschappen van de stof. Met name de mogelijke anti-bacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen zijn interessant te noemen.

Mensen die veel last hebben van ontstekingen of een bacteriële infectie zijn natuurlijk vrij om wietolie met CBG te proberen. Als je constant pijn hebt van ontstoken darmen, en niks schijnt te helpen, dan wil je wel eens wat experimenteren. Gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat cannabigerol schadelijk is. Maar zelfs dat is niet zeker. Wees in ieder geval bedachtzaam voordat je op het toverwoord ‘onderzoek’ vertrouwt.