Via internet je drugs testen is misschien niet zo’n goed idee

via-internet-drugs-testen-niet-goed-idee

Nederland heeft een prachtige service waar gebruikers hun drugs gratis kunnen testen. Toch vertrouwen sommige mensen liever op websites als Pillreports of Partyflock. Zijn die alternatieven echt zo veilig?

Lees ook: hoe werkt de Nederlandse testservice?

XTC-pillen van Nederlandse komaf zijn inmiddels wereldberoemd vanwege hun hoeveelheid MDMA. ‘Dutch Quality’ staat op darkwebs synoniem voor ontzettend sterke en zuivere drugs.

Er is een flink aanbod in pillen, met allerlei verschillende logo’s, kleuren en dikte. Maar ook de inhoud verschilt. Een pil met logo A kan zomaar 50 milligram bevatten, terwijl een pil met logo B vijf keer zo sterk kan zijn. De hoeveelheid MDMA kun je niet aan de buitenkant van de pil aflezen. Een grote pil betekent niet dat er veel MDMA in zit, om maar iets te noemen.

Er zijn grofweg drie manieren waarop je de inhoud van je pil kan achterhalen. Je kan de drugs langsbrengen bij een verslavingszorginstelling, je kan zelf gaan klooien met wat druppeltestjes, of je zoekt de inhoud op via het internet.

Drugs laten testen

Wanneer je in Nederland je pil, poeder of vloeistof wil laten testen kun je dit doen door langs de testservice te gaan. Dat kan op veel plekken en is meestal gratis of kost een paar euro.

Wanneer je met je pil langskomt wordt de pil minutieus bekeken, en worden er wat vragen gesteld over waar de pil vandaan komt. Wanneer de gegevens overeenkomen met wat er in het systeem van de testservice staat, krijg je direct een uitslag mee. Dat kan niet in alle gevallen. In zo’n geval wordt de pil naar het lab gestuurd en krijg je van de testservicemedewerker een code. Na een week is de uitslag kun je aan de hand van de code telefonisch de uitslag krijgen.

Websites

Er zijn ook websites waar uitslagen van pillen worden gemeld. Een veelgebruikte website hiervoor is pillreports.net. Daar staan honderden foto’s van xtc-pillen met de volledige inhoud erbij genoemd. Het lijkt een stuk makkelijker. Je blijft gewoon lekker warm op de bank zitten, in plaats van dat je helemaal naar het testcentrum moet fietsen.

Maar zulke websites kennen ook veel nadelen. Iedereen kan op de website posten wat er in een pil zou zitten. Je dealer kan dus ook een nepreview plaatsen. Daarnaast bestaat er een reële kans dat de pil op de foto niet jouw pil is. De mal waarmee de pil wordt gedrukt kan bijvoorbeeld uitgewisseld zijn tussen dealers of de pil van pillreports komt van een andere productieronde met meer of minder MDMA. Dit zijn dingen die door de testservice grotendeels uitgesloten kunnen worden maar niet door pillreports.

Onderzoek

Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de websites Pillreports en Partyflock. Dit werd gedaan door de informatie uit de database van de testservice te vergelijken met wat er op de websites werd gemeld. De onderzoekers concludeerden dat er in bijna veertig procent van de gevallen een te hoge dosis (>10mg) en in 18% van de gevallen een te lage dosis werd vermeld. Daarnaast waren een ruime vijftien procent van de uitslagen in zo’n mate afwijkend dat ze gevaarlijk waren voor de gebruiker. Dit betrof meer dan 40mg verschil of het bevatten van gevaarlijke stoffen die niet waren vermeld.

Totaal Pillreports Partyflock
Te hoog (>10mg) 39,7% 47,7% 32,8%
Te laag (>10mg) 17,6% 17,4% 17,8%
Gevaarlijk 15,3% 14,7% 15,8%

De informatie op die websites is vaak niet betrouwbaar en de resultaten kunnen flink afwijken van wat er echt in je pil zit, blijkt uit het onderzoek. Dus wil je weten wat er in je pil je zit zodat je geen gevaarlijke stoffen of een veel te hoge dosis binnen krijgt? Neem dan even een uurtje en breng je pil naar de testservice.